aa -

De Plukstraat

Bedenker: Kangroen

Uitvoerder: Kangroen

Eigenaar foto: Bert Ostyn

Meer info: www.kangroen.be

Door de stad wandelen en kruiden plukken aan de voorgevels

De voorgevels van stadsbuurten worden aangepakt en krijgen een geveltuintje. Marcel kweekt er peterselie, terwijl zijn buurvrouw Marie voor tijm kiest. Verderop staat bij Rita de koriander in bloei. Met plukstraten in de stad kunnen mensen in hun eigen straat of buurt kruiden gaan plukken aan de voorgevels.

Het straatbeeld verfraait, de sociale cohesie versterkt en iedereen geniet van verse kruiden en groenten. Samen voor groenere en aangename steden!

Maarten

02/11/2013 at 17:40

Mooi initiatief! Wanneer kunnen we de plukstraat verwachten?

plukstraat.png Dit idee leidt tot vergroening en verfraaiing van het straatbeeld, wat in een stedelijke omgeving een meerwaarde is. We verwachten dat de woonkwaliteit in een plukstraat hoger zal zijn dan in een 'gewone' straat. Niet alleen verhoogt de aanwezigheid van groen het algemene welbevinden, maar bovendien is dat groen ook eetbaar en gevarieerd en stimuleert dit project de interactie tussen buurtbewoners. Mensen die in dezelfde buurt wonen, komen in contact met elkaar, bouwen hun plaatselijke netwerk uit en leren van elkaar. Maar ook voor niet-buurtbewoners is een plukstraat interessant en aangenaam om door te wandelen of fietsen. Meer groen in de stad, ook al is het op kleine schaal, komt bovendien de lokale fauna en flora ten goede.

Het idee stimuleert op kleine schaal de lokale productie en het gebruik van verse en seizoensgebonden groenten en kruiden. Ook de productie van fruit is op beperkte schaal mogelijk (bijvoorbeeld een druivelaar tegen de gevel). Dit kan leiden tot een verbetering in het voedingspatroon van de buurtbewoners.

Een plukstraat prikkelt de nieuwsgierigheid en kan leiden tot verrassende ontdekkingen. Buren kunnen samen nieuwe soorten, teeltwijzen en dergelijke leren kennen. Daarnaast kan de stad, een vzw of een andere (tijdelijke) organisatie (bijvoorbeeld een groep enthousiaste, ervaren buurtbewoners) een infoavond of workshop organiseren die de buurtbewoners informeert over werkwijzen, mogelijkheden, geschikte soorten ...

De methodiek van deze duurzaamheidstoets wordt hier verder toegelicht.