aa -

Een zadenbib voor elke gemeente

Bedenker: mijntuin

Hoe werkt de zadenbib?
Het principe is heel eenvoudig: in een zadenbib vind je geen boeken, maar kun je gratis zaden meenemen. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen.

Wie beheert de zaden?
De zadenbib wordt mogelijk gemaakt door een groep vrijwilligers. Zij zorgen voor het verwerken en verpakken van de zaden en maken etiketten voor de zaadzakjes.

Is er ook een catalogus?
De eerste zadenbib ging twee jaar geleden open in Londerzeel. Een overkoepelende zadencatalogus vind je op www.mijntuin.org. Het gaat om zaden van eetbare planten, sierplanten en wilde planten.

In een zadenbib kun je zelf geoogste zaden binnenbrengen en lenen. Je vindt er zaden van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen … Iedereen die zelf zaden oogst en hiervan een overschot heeft, kan die naar de zadenbib brengen. Je leent dus zaden van andere tuiniers.

Elk ingediend concept krijgt een duurzaamheidsscore. Die becijfert in hoeverre het concept rekening houdt met milieu, gezondheid, leefbaarheid, economie, biodiversiteit.

De duurzaamheidsscore wordt eerstdaags berekend.

Meer info over de duurzaamheidstoets vind je hier.