aa -

Groen- en bloementapijt, Marktplein Nieuwpoort

Bedenker: Alain Cappelle

Uitvoerder: stad Nieuwpoort

Eigenaar foto’s: Alain Cappelle

Initiatief van het stadsbestuur van Nieuwpoort
Ontwerp en coördinatie: Alain Cappelle, landschapsarchitect stad Nieuwpoort
Van 26 september tot 6 oktober 2013 vormde Nieuwpoort het decor voor de finale van Entente Florale Europe, een Europese wedstrijd voor de mooiste bloemengemeente. De parking op het Marktplein werd omgetoverd tot een openluchttentoonstelling vol bloemen, struiken en bomen. Daarbij stond duurzaamheid centraal: de opbouw gebeurde deels met recuperatiematerialen, nieuwe materialen werden hergebruikt en het plantmateriaal kreeg na afloop een definitieve bestemming in het stadspark.

http://www.flickr.com/photos/.../sets/72157635919365943/

Groen-en-bloementapijt-3D.png Het omvormen van een parking in het centrum van de stad tot groene bestemming toont hoe we de ruimte in steden anders kunnen invullen. De belevingswaarde van het marktplein wordt door die (tijdelijke) maatregel opgekrikt en brengt het groen op nadrukkelijke wijze in de stad. Het groene plein vormt een attractie die mensen samenbrengt in het hart van de stad.

De planten dragen (in heel beperkte mate) bij tot de opname van CO2. Het bannen van wagens uit het centrum van de stad heeft eveneens een positief effect. Via zo’n tijdelijk project kan men stadsrandparkings promoten en experimenteren met een autoluw of autovrij centrum. De aanvoer van plantgoed en materialen genereert wel extra verkeer. Ook de vervoersmodaliteit van de bezoekers bepaalt mee de CO2-boekhouding van een dergelijk project. Wat betreft de uitstoot van broeikasgassen, heeft het project dan ook geen positieve impact.

Ook effecten op waterbeheer en klimaatadaptatie (beide afhankelijk van de uitvoeringsmodaliteiten van het park) zijn tijdelijk en daardoor heel beperkt of zelfs verwaarloosbaar. De kracht van dit idee ligt eerder in het inspirerende karakter, het (tijdelijk) genieten van de groene omgeving door inwoners en bezoekers, en het creëren van een draagvlak voor meer groen in de stad.

De methodiek van deze duurzaamheidstoets wordt hier verder toegelicht.