aa -

PARK(ing) Day

Bedenker: Parkingday.org

Uitvoerder: Agentschap voor Natuur en Bos

Foto’s: Liesbet De Keersmaecker

Voorbeeldconcept

Meer info: www.parkingday.org

Beschrijving

Tijdens de jaarlijkse internationale PARK(ing) Day werken burgers, kunstenaars en activisten samen om betalende parkeer­plaatsen tijdelijk om te toveren in groene ruimtes en publieke tuinen.

Ontstaan van het evenement

In 2005 vormde het kunstenaarscollec­tief Rebar Group voor de allereerste keer parkeerplaatsen om in tijdelijke parkjes. Hiermee wilden de kunstenaars reageren tegen het grote deel van de publieke ruimte dat volledig door wagens wordt ingepalmd, ten koste van de voetgangers. Het collectief wilde die parkeerplaatsen omvormen tot plekken voor politieke en culturele expressie en voor ongeziene sociale interacties. Er moest ook ruimte zijn voor creatieve experi­menten. Zo werd PARK(ing) Day een pro­totype van stedelijk design dat openstaat en toegankelijk is voor iedereen. Als antwoord op die actie hebben duizenden mensen over de hele wereld honderden opstellingen gecreëerd op parkeerplaatsen. De PARK(ing) Day groeide zo uit tot een jaarlijks evene­ment met een netwerk van deelnemers in meer dan 140 steden en 21 landen.

Waarom PARK(ing) Day?

Op PARK(ing) Day bieden betonnen plekken ruimte voor originele en creatieve initiatieven waar volop nagedacht kan worden over de stedelijke ruimte, de plaats van natuur in de stad en over de levenskwaliteit in stadscentra. PARK(ing) Day laat mensen kennismaken met de mogelijkheden van groene ruimtes en biedt hen de mogelijkheid om hun kijk op straten te wijzigen. Dat kan tot duurzame resultaten leiden.

PARK(ing) Day moedigt burgers aan om zich de omgeving opnieuw toe te eigenen en om de stad duurzamer te maken. Dat kan op een speelse manier en met cre­ativiteit, kritisch engagement en ongeziene sociale interacties.

Dit voorbeeldconcept komt uit de publicatie ‘Ideeën voor groenere steden en gemeenten in Vlaanderen’.

Elk ingediend concept krijgt een duurzaamheidsscore. Die becijfert in hoeverre het concept rekening houdt met milieu, gezondheid, leefbaarheid, economie, biodiversiteit.

Dit is een voorbeeldconcept en neemt niet deel aan de wedstrijd. Daarom wordt er geen duurzaamheidsscore voor berekend.

Meer info over de duurzaamheidstoets vind je hier.