aa -

Ruilen van groenten en fruit van eigen kweek

Bedenker: Jeroen Casteels

Foto’s: Jeroen Casteels

Vele mensen kweken thuis allerlei groenten en fruit voor eigen gebruik. Niet iedereen met evenveel verstand, maar dikwijls wel met een passie voor gebruik van zelfgeteelde producten. Het gebeurt bijna altijd dat er van een bepaalde groente of fruit (dat dikwijls massaal tegelijk rijpt aan de boom) een overproductie is, die zelfs de diepvries niet kan slikken. Het teveel wordt in het beste geval uitgedeeld aan familie of vrienden, die dikwijls zelf iets uit eigen tuin in ruil geven. Die kleinschalige vorm van ruilhandel kan beter gecoördineerd worden door het opzetten van een website waarop telers zich kunnen inschrijven. Zo kan er voor veelgebruikers zelfs tijdelijk een zelfvoorzienend systeem ontstaan.

Nadat je bent ingelogd, kun je op die website zien wie er in de buurt actief is en welke groenten/fruit ze op dat moment aanbieden. Je zou kunnen opgeven binnen welke afstand van je huis je met andere d(t)elers een ruil wilt aangaan. Mensen zullen automatisch andere gebruikers zoeken die dicht bij hen wonen, wat onnodig transport beperkt en het gebruik van de fiets stimuleert. Hoeveel men van een bepaald product ruilt tegen iets anders, kan als voorkeur aangegeven worden op de website.

Milieuvriendelijk telen (zonder pesticiden of herbiciden) wordt aangemoedigd doordat mensen bij registratie moeten aangeven hoe ze hun producten telen. Natuurlijk is hier geen sluitende controle over, maar verondersteld wordt dat dat zichzelf regelt door wederzijdse controle van gebruikers.

Kortom, de website kan uitgebouwd worden met allerlei keuzemogelijkheden die het de gebruiker gemakkelijk maakt en die het doel (zelfvoorziening, lokale productie en afname, kleinschalige landbouw) zo goed mogelijk dient. Een idee voor zo’n website zou kunnen zijn: www.groentenfruitdelen.be.

Tom Nijsen

26/08/2013 at 10:26

Ik doe al even mee met de nederlandse site, misschien is het goed om dit gewoon te promoten ? Want het is een geweldig idee !
http://www.groenteruilen.nl
Door mijn actie heeft de maker een tijdje geleden ook een knopje voor België aangemaakt !!

Jeroen Casteels

30/08/2013 at 23:50

@Tom: Nadat ik op het idee was gekomen ging ik op zoek naar gelijkaardige initiatieven en kwam ik ook op de genoemde Nederlandse website uit. Deze zit zeker goed in elkaar maar het kan misschien nog iets beter? Ik heb me alvast ook lid gemaakt van groentenruilen.nl en ga briefjes bussen in mijn buurt om mensen aan te zetten mee te doen.

ruilengroentenenfruit.png Het concept zet zeer duidelijk in op de lokale productie. Naast het aanbieden van een platform kan zo’n website ook effectief aanzetten tot het lokaal produceren van groenten en fruit. Het idee van ruilhandel in plaats van verkoop stimuleert een alternatieve economie. Ook op sociaal vlak draagt de website bij tot het versterken van de sociale cohesie in de omgeving. Mensen in eenzelfde buurt komen in contact met elkaar, bouwen hun plaatselijke netwerk uit en kunnen leren van elkaar. Daarnaast worden gezonde eetgewoonten gestimuleerd, door het ruilen van vers en seizoensgebonden fruit en groenten.

In beperkte mate kunnen ook fiets- en voetgangersbewegingen gestimuleerd worden, met mogelijk een – weliswaar kleine – afname van gemotoriseerd verkeer tot gevolg. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot een (beperkte) afname van de uitstoot van schadelijke stoffen en verkeerslawaai. Het idee past sterk binnen de transitie naar een meer lokale en klimaatvriendelijke gebiedsontwikkeling, een andere levenshouding.

De methodiek van deze duurzaamheidstoets wordt hier verder toegelicht.