aa -

De verticale tuinen van Hasselt

Bedenker: Stad Hasselt

Foto’s: Roland Hermans

Voorbeeldconcept
Meer info: Marleen Konings van de Dienst Groen en Wegen van de Stad Hasselt / marleen.konings@hasselt.be

Op de gevel van het pand van Toerisme Hasselt werd voor het eerst het innovatieve LivePanelsysteem toegepast van groenproducent Mobilane. De panelen zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld sub­straat, waarin plantenmateriaal kan wortelen en voeding vinden.

In vier dagen tijd werd de tuin van 50 m² bevestigd en beplant met groenblijvende en bloeiende planten die elk seizoen kleur geven. De plantenmix bestaat onder meer uit paarse bloeiers als Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ (lavendel), Thymus vulgare ‘Com­pactus’ (tijm) en Heuchera ‘Amethyst Mist’.

De verticale tuin is meer dan alleen een stedelijk groenobject dat de binnenstad ver­fraait en aantrekkelijker maakt. Hij vergroot de biodiversiteit en CO2-afbraak en bindt fijn stof.

Met dit initiatief hoopt het stadsbestuur ook de inwoners aan te moedigen om een blind stukje muur in te kleden als tuin.

Dit voorbeeldconcept komt uit de publicatie ‘Ideeën voor groenere steden en gemeenten in Vlaanderen’.

Elk ingediend concept krijgt een duurzaamheidsscore. Die becijfert in hoeverre het concept rekening houdt met milieu, gezondheid, leefbaarheid, economie, biodiversiteit.

Dit is een voorbeeldconcept en neemt niet deel aan de wedstrijd. Daarom wordt er geen duurzaamheidsscore voor berekend.

Meer info over de duurzaamheidstoets vind je hier.